Дестинация

Местността Петлюк

Местността Петлюк е сред природните забележителности разположен на около 2,5 км южно от село Гълъбовци. Трите варовикови скали, Петлючки камикРавни камик и Кривша, са разположени широки приблизително 500 м. в  на една линия посока изток-запад. Река Петлюк разделя скалните забележителности образувайки красиво ждрело и разделяйки 30-метров Петлючки камик от полегати Равни камик и Кривша.

На южната страна на Петлючки камик се намира малка пещера, която се нарича Гълъбарника при входа и Хайдушката пещера на изхода.

Следи от няколко селища от различни епохи са открити в местността около  варовиковите скали. Източно от Хайдушката пещера в каменна стена се намират 30 бойници в два реда. В североизточната част на Петлючки камик са открити основи от разрушени крепостни стени, кули и щерна за вода.

Местността Петлюк

Алдомировско блато

Алдомировско блато е с големина от 129,40 хектара от типа карстово блато.  Обявено е за Защитена местност през 1989 г. и е част от Защитена зона “Драгоман” от Натура 2000. За любителите на риболово е добре да знаят, че риболовът в блатото е разрешен само от брега, без да се влиза с лодки.

В Алдомировското блато се наблюдават птици като: бойница, голям гмурец, малък гмурец, черноврат гмурец, дъждосвирец, бял щъркел, патица, крещалец, малка чайка, крайбрежен бекас, малка бяла чапла  и други.

От рибите се срещат бял амур, каракуда, щука и шаран.

В миналия век Алдомировското блато край Сливница е било любимо място за отдих на софиянци и рай за рибарите от района. Тук е поставен  националният рекорд през 1982г. за улов на бял амур с въдица, тежащ 22,7 кг.  връща се богатата блатна растителност и заедно с нея – рибите, птиците и другите живи твари.

Първи войнишки паметник – в с. Алдомировци

Първия войнишки паметник в България се намира на височината Мрамора в с. Алдомировци (на 10 км от с. Гълъбовци) . В могилата са положени костите  на разградските и преславските войници и офицери, дали живота си за съществуването на обединена България в боевете от Сръбско-българската война през 1885г.

В памет на стотината италиански работници включили се с местните жители в копаенето на окопите по време на военните действия по ж.п. линията София-Драгоман се вее и италианското знаме.

Войнишкият паметникът е изграден с доброволните дарения на офицерите от 7-ми пехотен Преславски полк на гарнизона в Шумен.

Пантеонът на героите от 1885г. при с. Гургулят

Пантеонът се намира в местността „Църквище” в с. Гургулят и е построен  в памет на загиналите в битката при Гургулят, селяни, войници и офицери.

Пантеонът е изграден от червен бетон. Има формата на пресечена пирамида с площ около 700 кв. метра и височина около 20 метра. В центъра му има статуя на жена, символизираща Майка България, скърбяща за загубените чеда. Тя е изградена от полублагородния и много скъп метал кварцит, подарен ни от Русия.